Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő Akinek a vércukor eredményei kicsit is meghaladják a normális határértéket, mindenképp diétáznia szükséges azért, hogy a vércukorszintet a normális értékre szorítsuk, illetve a további vércukorszint-emelkedést megakadályozzuk, és ezáltal elkerüljük, illetve minél későbbi időpontra toljuk a gyógyszeres kezelés szükségességét. De aki már gyógyszert szed vagy inzulint kap, azoknak is épp olyan fontos a diéta betartása, mert sem a gyógyszer sem az inzulin nem tudja utánozni az egészséges inzulintermelés hatását. (Lásd bővebben a cukorbetegségről és a kezelésről mellékelt cikkeket.)
Tablettás cukorbetegek
kb. 3 óránként kell, hogy egyenek (7.00-kor, 10.00-kor, 13.00-kor, 16.00-kor, és
19.00-kor),
Elengedhetetlen a diéta annak érdekében, hogy megelőzzük a magas vércukorszint valamint a vércukorszint ingadozás következtében kialakuló érszövődményeket, illetve megakadályozzuk a már meglévő szövődmények továbbromlását.
A diabetes a szénhidrát-anyagcsere zavarával járó betegség, ezért az alapvető tápanyagok, a fehérjék, zsírok és szénhidrátok (CH) közül a szénhidrátok fogyasztására kell gondosan odafigyelnünk.
Szénhidrátok csoportosítása: (felszívódás szerint) Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő
Gyorsan felszívódó: (egyszerű CH-ok) Lassan felszívódó: (összetett CH-ok) (Később bomlanak le, és lassan szívódnak fel a bélből. Előnyösebbek a rostdús, teljeskiőrlésű gabonakészítmények) pl.: tészták rizs kenyerek rostos, sós kekszek
Gabonafélék:
Szénhidrát -
Gabonafélék - Édesség
- Zöldség - Gyümölcs -
Magvak - Hús
- Hal - Tej -
Tojás - Zsiradék -
Alkohol - Üdítő
Kenyerek esetében általában 5 g CH-tartalommal számolhatunk dkg-ként. (1db vizes
zsemle: 30 g CH)
Édesipari termékek:
Szénhidrát -
Gabonafélék - Édesség
- Zöldség - Gyümölcs -
Magvak - Hús
- Hal - Tej -
Tojás - Zsiradék -
Alkohol - Üdítő
Mesterséges édesítők: Szacharin Aspartam alapú édesítőszerek. (Pl.: Canderel tabletta, Nutrasweet) Ezeket forró ételbe-italba beletehetjük, de forralni nem ajánlott őket, mert hőbehatásra kellemetlen mellékízük keletkezik, és édesítőértékükből is veszítenek.
Hőre nem bomlók: Ezeknek a mesterséges édesítőszereknek sem energia-, sem szénhidráttartalma nincs, tehát számolni nem kell velük.
Cukorpótlók: Maltodextrin Xilit Szorbit (Glukonon néven is kapható)
A cukorpótlók CH-tartalma 100% (100 g CH/100 g cukorpótló), azért használhatják mégis a cukorbetegek is, mert ezeknek a szénhidráttartalma lassabban szívódik fel a cukornál, tehát lasabban emelik a vércukrot, de be kell számolni őket az étkezés szénhidráttartalmába. (Süteménysütéshez, lekvárkészítéshez jól használható pl.: a fruktóz illetve a szorbit).
A diabetikus élelmiszerek (pl.: csokik) általában cukorpótlóval készülnek, tehát be kell számolni őket a szénhidrátbevitelbe. Ráadásul ezeknek a termékeknek az energiatartalma annyi, mint a hagyományos nem diabetikus készítményeké, tehát ugyanúgy hizlalnak. Ezért az ilyen termékek fogyasztását súlytöbblettel küzdőknek nem ajánljuk.
Zöldségfélék: Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő Cukorbetegek gyakorlatilag bármilyen zöldségfélét fogyaszthatnak, de a szárazhüvelyeseknek (pl.: bab, borsó, lencse) magas a CH-tartalmuk, ezért ezeket inkább levesként javasolt fogyasztani, illetve ha főzeléket készítünk belőlük, akkor csak kisebb adagot ehetünk belőle. Vannak viszont olyan zöldségfélék, amelyeknek 10 dkg-ban 5 g-nál kevesebb a szénhidráttartalmuk (pl.: paradicsom, paprika, retek, uborka, új hagyma, fejes saláta, kínai kel, brokkoli stb.), ezeket addig nem kell beszámolnunk a CH-bevitelünkbe, míg 20 dkg-nál többet nem fogyasztunk belőlük. (De ha már paradicsomból, paprikából pl: lecsót készítünk, vagy egy nagy adag salátát, akkor már be kell számolni, mert valószínűleg 20 dkg-nál többet fogunk enni belőle.)
Gyümölcsök: Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő Gyümölcsöknek van CH-tartalma, tehát be kell számolni őket a napi CH-bevitelbe. (Vannak gyümölcsök, melyek cukorbetegek számára nem fogyaszthatók.)
Tilos: szőlő, aszalt gyümölcsök (úgy emelik a vércukorszintet, mint a cukor)
Olajos magvak: Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő CH-tartalmukat számolni kell. A fő probléma velük, hogy magas az energiatartalmuk, ezért túlsúlyosak számára kerülendő az olajos magvak fogyasztása.
Húsok, húskészítmények: Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő CH-tartalmuk nincs. De a fehérje és zsírtartalom miatt nem fogyaszthatók korlátlanul. Húsok, húskészítmények közül mindig a zsírszegényeket válasszuk! Ételkészítésnél is ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb zsiradékot használjunk!
Vigyázat! A panírozott húsokat bő zsiradékban sütjük, ezért magas az energiatartalmuk, és ráadásul a panírban lévő liszt és zsemlemorzsa CH-ot tartalmaz, ezért ilyen ételeket lehetőleg csak ritkán fogyasszunk. (Egy átlagos vastagságú panír kb. 12-15 g CH-ot tartalmaz.)
Halak: Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő CH-tartalmuk nincs. Minél többet fogyasszunk belőlük, de a zsírszegény fajtákat pl.: busát, tengeri halakat.
Tej, tejtermékek: Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő Korlátlanul nem fogyaszthatók. Naponta max. 0.5 l-nyi tej illetve tejtermék fogyasztható (kefir, joghurt, tej, tejföl, sajtok, túró). Egyszerre 2 dl-nél többet ne fogyasszunk!. A light feliratú termékeknél figyeljünk arra, hogy csak a csökkentett zsírtartalma miatt light, vagy mert nem tartalmaz cukrot.
2 dl tej vagy 2 dl kefir ill. 2 dl natúr joghurt kb. 10 g CH-ot tartalmaz. Tejtermékek közül is mindig a sovány változatokat fogyasszuk! (1,5%-os tej, 12%-os tejföl) Sajtok:
CH-tartalmuk olyan minimális, hogy nem kell
vele számolni. De sovány sajtokat fogyasszunk! Túró: CH-tartalmát csak 10 dkg mennyiség felett kell számolni. (Ha lehet, sovány túrót fogyasszunk!)
Tojás: Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő CH-tartalma nincs. Csak a sárgájában lévő koleszterin-tartalma miatt lehet szükség korlátozásra. Aki koleszterin-problémával küzd, heti 4-5 darabot az is nyugodtan megehet.
Zsiradékok: Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő CH-tartalmuk nincs.
A zsírt és a vajat kerüljük! De olajból és margarinból is minél kisebb mennyiséget használjunk, mert magas az energiatartalmuk. (Margarinokból is lehetőleg a light változatokat vásároljuk!)
Alkohol: Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő Ritkán kis mennyiségben megengedett. Fontos szabály, hogy alkoholt kizárólag étkezéssel egybekötve, és a CH-tartalmát az étkezés CH-tartalmába beszámítva fogyaszthatunk!
Likőrök, édes, félédes borok, pezsgők nem fogyaszthatók, mert hozzáadott cukrot tartalmaznak. Barna sör szintén nem fogyasztható.
Ami megengedett: 1-2 dl száraz bor vagy pezsgő
(3g CH/ 1 dl)
Üdítők: Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő Szénsavas light italok általában mesterséges édesítőszerrel készülnek, tehát CH-tartalmuk nincs. Pl.: Deit, Limit, Cola light
De ezek a termékek tele vannak mesterséges színezékekkel és aromákkal, ezért rendszeres fogyasztásuk nem ajánlott. Helyettük jobb az ásványvíz, csapvíz, esetleg tea édesítőszerrel.
Rostos light italok hozzáadott cukrot ugyan
nem tartalmaznak, de a bennük lévő gyümölcstartalom miatt van CH-tartalmuk
(átlagosan 2-6g CH/dl).
Szénhidrát - Gabonafélék - Édesség - Zöldség - Gyümölcs - Magvak - Hús - Hal - Tej - Tojás - Zsiradék - Alkohol - Üdítő
BEVEZETŐ Bevezető -- betegen -- kórházi kóstoló - vizsgálatok - döntés -- kimenőn -- érfestés. MŰTÉTEK - Epeműtét Sebészet -- epeműtét -- lábadozás -- felépülés. - Szívműtét Előkészület -- felkészítés -- szívműtét -- intenzíven. - Utókezelés Szíves elbocsátás -- vizenyős javulás -- vizesen. REHABILITÁCIÓ Szent Ferenc kórház -- hazabocsátás - kontroll. IMAÉLETEM Kiinduló állapot -- változások -- vissza az életbe. IDŐPONTOK A betegségem időpontjai ZÁRÓJELENTÉSEK Röntgen - Katéter előtt - Epeműtétre - Intenzívről - Sebészetről - Szívműtétre - Szívműtétről - Rehabilitációra - Haza DIÉTÁK Cukros -- Epe -- Syncumar VEGYES Életmód -- Szívsebészet -- Syncumar
|