Rieth József: Útiemlékek

Biarritz

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

2001. június 24-július 1. között egy Lourdes-Fatimai zarándokúton vettünk részt. Lourdes-ból Fatimába utazva rövid időre megálltunk az Atlanti Óceán partján, nem a város, hanem az óceán megtekintése céljából. Így a szükségszerű technikai szünet és az óceánnal való ismerkedés is egy kalap alatt megtörtént.

 

Szép kertvárost találtunk: luxusszállók sora, meg kastélyszerű paloták alkotják a városkát. Az egyik kanyarnál megpillantottuk az Óceánt. Haragos volt, de gyönyörű kék. Ez a város az 1800-as években jött divatba és a "fürdőhelyek királyává és a királyok fürdőhelyévé" nevezték ki. Nehezen találtunk megfelelő tengerparti parkoló helyet: a Szűz sziklájánál, a baszk partrészen.

A Pireneusok lejtői sziklák sorával érnek az óceán vizébe. A fövényes és fürdésre alkalmas partrészt sziklák választják el. A város teraszosan helyezkedik el és csodálatos kilátás nyílik a Baszk öbölre. Itt látható Franciaország legszebb akváriuma, a tengeri tudományos központban. Kaptunk egy órát, hogy fotózzunk, gyönyörködjünk, esetleg fürödjünk. Élveztük a tenger megtörő hullámait, a csodálatos sziklákat, a szép partszakaszt. [A29-E] Zsuzsó csak térdig ment a vízbe, mert félt, hogy nincs ahol lezuhanyozza a sós vizet. Kagylókat és szép köveket gyűjtött a gyerekeknek, a csoporttársaknak. Bella szerencsésebb volt, mert talált egy ingyenes strandot zuhannyal és úszott is egyet. Így is nagyon jó volt a csapkodó hullámok közé bemenni és a puha homokon taposni.

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

---------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Biarritz